زمانیکه افراد به دنبال پاسخ، ایده، محصول و یا خدمات مورد نیاز خود هستند، به اولین جایی که سر میزنند گوگل است. اکثر آنها از صفحه اول نتایج عبور نمیکنند.
و به همین دلیل است که خدمات سئو سایت یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو، یک صنعت چند میلیارد دلاری است. سئو عملی است که یک وبسایت را با فاکتورهای رتبه بندی گوگل هماهنگ میکند. بنابراین در این مقاله از سئو پارس این فاکتورهای رتبه بندی سئو را بررسی میکنیم.همچنین برای دریافت مشاوره رایگان سئو و یا اطلاع از تعرفه سئو سایت با ما در ارتباط باشید.
فاکتورهای رتبه بندی گوگل چیست؟
در پاسخ به سوال سئو چیست؟ باید بگویم که سئو فرآیند بهینه سازی وب سایت شما برای کسب بالاترین رتبه ممکن در نتایج موتورهای جستجو در جستجوی ارگانیک است. هنگامی که در مورد جستجو صحبت میکنیم، از عبارت “ارگانیک” برای اشاره به نتایج جستجوی بدون پرداخت هزینه استفاده میکنیم. نتایج ارگانیک با نتایج پولی که از تبلیغات PPC بدست میآید متفاوت است.
رتبه بندی ارگانیک در گوگل توسط الگوریتمی تعیین می شود که ویژگی های مختلف و معیارهای سئو را در نظر می گیرد و اینها فاکتورهای رتبه بندی سئو شما هستند.
بیش از 200 فاکتور رتبه بندی برای گوگل وجود دارد که ما از بعضی از آنها اطلاعی نداریم و بصورت یک راز باقی ماندهاند. اما بسیاری از این فاکتورها را نیز میدانیم. همچنین میدانیم که عوامل و الگوریتم های رتبه بندی گوگل ممکن است تغییر کنند. ویژگی هایی که گوگل به کمک آنها سایت ها را تجزیه و تحلیل میکند، تخصص، اقتدار و اعتماد (E-A-T) است.
E-A-T یک فاکتور رتبه بندی نیست. بلکه گوگل به کمک فاکتورهای رتبهبندی، E-A-T را اندازهگیری میکند.
انواع فاکتورهای رتبه بندی گوگل
قبل از اینکه به ۱۰ فاکتور برتر رتبه بندی گوگل بپردازیم که می توانید صفحات وب سایت خود را بر اساس آنها بهینه کنید، ابتدا انواع مختلف آنها را با هم مرور می کنیم.
فاکتورهای رتبه بندی درون صفحه (On-page SEO ranking factors) به کیفیت محتوای صفحه و کلمات کلیدی هدف گذاری آن اشاره دارد.
فاکتورهای رتبه بندی خارج از صفحه (Off-page ranking factors) مانند تأییدیه های صفحات دیگر در سایت شما یا سایر وب سایت ها هستند و در درجه اول شامل بک لینک ها می شوند.
فاکتورهای رتبه بندی فنی (Technical ranking factors) توانایی سایت شما را برای خزیدن، فهرست بندی و ارائه سریع و ایمن محتوا برای جستجوگران می سنجد.
فاکتورهای رتبه بندی محلی (Local ranking factors) هر سه مورد فوق را با تمرکز ویژه بر بازدیدها، اعتبار و سابقه و فهرست ها شامل می شود.
تنها یک عامل رتبه بندی باعث موفقیت و یا شکست سئو وب سایت شما نمی شود. بلکه موفقیت سئو ترکیبی از تمام تلاشهای فنی، درون صفحه و خارج از صفحه شما است که با هم کار میکنند تا به شما کمک کنند در گوگل رتبه بالاتری داشته باشید، ترافیک بیشتری دریافت کنید و اعتماد ایجاد کنید.
برترین فاکتورهای رتبه بندی گوگل بر اساس First Page Sage به شرح زیر است:
فاکتورهای رتبه بندی درون صفحه
فاکتورهای رتبه بندی درون صفحه بیشتر مربوط به سئو داخل صفحه هستند.
۱. محتوای مرتبط و با کیفیت بالا
یکی از مهمترین عوامل رتبه بندی گوگل کیفیت محتوای شماست. این امر با انتشار مداوم محتوای با کیفیت بالا، تعامل کاربر و محتوای تخصصی و کمیاب امکانپذیر است. اما محتوای مرتبط و باکیفیت، دارای چه ویژگی هایی است؟
- قابل اعتماد است. اطلاعات عمیق، دقیق، مفید و عاری از پیوندها و یا نظرات هرزنامه است.
- خوانا است. این بدان معناست که محتوا به صورت منطقی سازماندهی شده، بصورت محاورهای نوشته شده است و مملو از کلمات کلیدی نیست (گوگل شما را برای این کار جریمه میکند). محتوا را به طور طبیعی در صفحه خود بگنجانید و از کلمات کلیدی مرتبط در محتوای خود استفاده کنید.
- تازه است. حتی همیشه سبزترین محتواها هم با گذشت زمان تازگی خود را از دست می دهند. بنابراین علاوه بر نوشتن محتوای جدید، باید صفحات منسوخ شده را با اطلاعات جدید و کلمات کلیدی جدید مرتبط بروز رسانی کنید.
- با کلمه کلیدی هدف جستجو مطابقت دارد. علاوه بر استفاده از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی برای یافتن اینکه مخاطب ایده آل شما چه چیزی را در گوگل جستجو می کند، مطمئن شوید که کلمه کلیدی را در خود گوگل جستجو کنید تا مطمئن شوید که کاربران هنگام انجام آن جستجو به دنبال چه چیزی هستند.
بر اساس نظر سنجی شرکت Directive، 78 درصد از بازاریابان تحقیق کلمات کلیدی را به عنوان روشی با تاثیر بالا برای هدایت ترافیک جدید شناسایی کردند. فرآیند تحقیق به شما این امکان را می دهد که درک بهتری از آنچه مخاطبان شما در جستجوی آن هستند داشته باشید و محتوایی ایجاد کنید که مستقیماً به سؤالات جستجو می پردازد.
۲.قرار دادن کلمات کلیدی
هنگامی که کلمات کلیدی هدف خود را پیدا کردید و دریافتید که برای چه کلماتی میخواهید سایت خود را سئو کنید، مهم است که آنها را در مکان های خاصی در صفحه خود قرار دهید. این مکانها شامل:
برچسب عنوان (Title tag) : با نام متا عنوان; عنوانی که در SERP ظاهر می شود.
عنوان H1: عنوانی که در صفحه ظاهر می شود.
عنوان H2 : حداقل دو عنوان H2 در محتوای خود داشته باشید.
URL: URL خود را نیز کوتاه و تمیز نگه دارید.
کلمه کلیدی را به طور طبیعی در بدنه محتوا قرار دهید : و همچنین در ۱۰۰ کلمه اول.
توضیحات متا ( Meta description): محتوایی که در زیر تگ عنوان/متا ظاهر می شود. مطمئن شوید توضیحات متای شما خلاصه ای از صفحه باشد و به خوبی به جستجوی کاربر پاسخ می دهد و کاربر را ترغیب می کند تا بر روی آن کلیک کند. گوگل همیشه از توضیحات متایی که شما ارائه میکنید استفاده نمیکند، اما همچنان مهم است.
۳. بهینه سازی تصویر
بهینه سازی تصاویر بسیار مهم است. تصاویر بهینه شده در نتایج جستجوی تصویر گوگل نمایش داده می شوند، علاوه بر این نتایج جستجوی معمولی درحال بصری شدن هستند، بویژه در تلفن همراه. در اینجا نحوه سئوی تصاویر آورده شده است:
اختصاص متن جایگزین (alt text): متن جایگزین یک تصویر تنها راهی است که گوگل میتواند آنها را ببیند. این متن باید کوتاه اما توصیفی باشد و کلمه کلیدی در آن گنجانده شده باشد. همچنین باعث میشود تا وبسایت شما برای خوانندگان کم بینا که برای مرور اینترنت به صفحهخوانها متکی هستند، در دسترس باشد و اگر تصویر بارگیری نشد این متن به جای تصویر نمایش داده می شود.
فشرده سازی و تغییر اندازه: از یک کمپرسور تصویر (tinypng و squoosh.app مورد علاقه من هستند) استفاده کنید تا اندازه فایل تصویر خود را در صورت امکان 70-100 کیلوبایت یا کمتر نگه دارید. تصاوری خود را به جای PNG بصورت JPG ذخیره کنید. همچنین، تصاویر به ندرت به عرض بیش از 1000 پیکسل نیاز دارند. اگرچه یک وب سایت واکنش گرا به طور خودکار اندازه تصاویر را تغییر می دهد، اما هر چه سایت شما نیاز به درخواست کمتری به سرور داشته باشد، برای سرعت صفحه بهتر است.
افزودن ارزش: فقط از تصاویر گرافیکی در پست های وبلاگ خود استفاده نکنید، به جای آن از اسکرین شات ها، مثال ها، نمودارها و تصاویری که مفاهیم را به تصویر می کشند استفاده کنید. به این ترتیب کیفیت محتوای شما افزایش مییابد و کاربران را برای مدت طولانیتری درگیر میکند.
کلمه کلیدی را وارد کنید: در نام فایل نیز از کلمات کلیدی استفاده کنید و به جای فاصله از خط تیره استفاده کنید، در غیر این صورت CMS شما آنها را با “%20” جایگزین میکند که یک پیوند تصویر غیرقابل اعتماد ایجاد میکند.
۴. تخصص
این فقط کیفیت محتوای شما نیست که نشان دهنده تخصص شما است، بلکه کمیت آن محتوای با کیفیت نیز بسیار مهم است. به عنوان مثال، اگر مدتهاست که محتوای باکیفیت در مورد PPC در سایت خود منتشر میکنید، بنابراین گوگل سایت شما را به عنوان یک منبع قابل اعتماد در این حوزه میبیند. اما اگر بخواهید یک پست با کیفیت فوق العاده در مورد مثلاً اتوماسیون فرآیند روباتیک منتشر کنید، شانس شما برای رتبه بندی برای آن کلمه کلیدی کم است.
برای ایجاد تخصص خود، می توانید از روش هاب و اسپیکر (همچنین به عنوان صفحه ستون و محتوای کلاستر نیز شناخته می شود) استفاده کنید. با این روش، یک صفحه مرکز/ستون در یک موضوع خاص، معمولا یک کلمه کلیدی وسیع و با حجم بالا ایجاد می کنید. این به عنوان منبع اصلی برای آن موضوع عمل می کند و H2 های مختلف شما کلمات کلیدی مختلف را در آن موضوع پوشش می دهند.
سپس محتوای خوشهای خود را ایجاد کنید. خوشه ها صفحات اضافی هستند که عمیقتر به هر یک از جنبهها (کلمات کلیدی فرزند) پوشش داده شده در صفحه ستون میپردازند.
این روش علاوه بر نشان دادن تخصص شما در این زمینه، به ساختار سایت شما نیز کمک می کند، که بعداً در مورد آن صحبت خواهیم کرد. از آنجایی که صفحات خوشه ای به محتوای ستون و از محتوای ستون و همچنین به یکدیگر پیوند دارند، این امر باعث می شود که همه پیوندهای شما به طور محکم پیرامون یک موضوع سازماندهی شوند.
فاکتورهای فنی رتبه بندی گوگل
از آنجا که شامل دانش ساختار وبسایت و سیستم های مدیریت محتوا است، سئو فنی معمولاً یک تلاش مشترک بین تیم های بازاریابی و توسعه است. اما اگر چه این ممکن است پیچیده به نظر برسد، هنگامی که وب سایت شما به خوبی کار میکند، از نظر سئو به تعمیر و نگهداری مداوم زیادی نیاز نیست. در اینجا استراتژی های فنی برای بهبود رتبه شما آمده است:
۵. سرعت صفحه
کاربران انتظار دارند یک مرور بدون دردسر داشته باشند، به همین دلیل سرعت صفحه یک عامل مهم رتبه بندی است. اگر بارگذاری صفحات شما بیش از حد طول بکشد، نرخ پرش شما افزایش مییابد و رتبه شما کاهش می یابد. میتوانید با GTmetrix یا Google PageSpeed Insights سایت خود را بررسی کنید.
۶. سازگاری با موبایل
در سال ۲۰۱۹، گوگل به ما گفت که در تمام سایتهای جدید از فهرستبندی
mobile-first استفاده میکند. این بدان معنی است که ارزیابی رتبه را بر اساس نسخه موبایلی یک سایت به جای دسکتاپ انجام میدهد. سپس، در سال 2020 به ما اعلام کرد که این برنامه برای همه سایتها وجود دارد، و از سال 2021، همه سایتها مشمول ایندکسسازی mobile-first هستند.
به عبارت دیگر، حتی اگر نسخه دسکتاپ سایت شما بی عیب و نقص باشد، اما برای موبایل بهینه نشده باشد، می تواند به رتبه بندی موتور جستجوی شما ضربه بزرگی وارد کند. اکثر سیستمهای مدیریت محتوا به شما اجازه میدهند پیشنمایش و تنظیماتی را برای صفحههای موبایل/کوچکتر انجام دهید. همچنین میتوانید از تست Google’s Mobile Friendly استفاده کنید.
علاوه بر این ، همیشه باید پیش نمایش صفحات سایت خود را روی یک دستگاه تلفن همراه واقعی ببینید و تست کنید تا از موبایل فرندلی بودن وب سایت خود مطمئن شوید.
7.Core Web Vitals
در حالی که روند سئو بالا و پایین می شود، معمولا عوامل رتبه بندی به ندرت تغییر می کنند. امادر سال 2021، گوگل فاکتور رتبهبندی جدیدی به نام Core Web Vitals را به عنوان بخشی از بهروزرسانی تجربه صفحه معرفی کرد. Core Web Vitals تجربه یک شخص را در صفحه شما بطور کمی بیان می کند و تعیین می کند که کاربر چگونه با صفحه سایت شما تعامل داشته است. این پارامترها عبارتند از:
LCP (بزرگترین رنگ محتوایی): چقدر طول می کشد تا عناصر قابل مشاهده در یک صفحه بارگیری شوند.
FID (تأخیر ورودی اول): چه مدت طول می کشد تا صفحه شما اولین کلیک یا ضربه روی صفحه را ثبت کند.
CLS (تغییر چیدمان تجمعی): آیا حرکات غیرمنتظره وجود دارد یا پنجره های بازشو مخل.
میتوانید Core Web Vitals سایت خود را با بارگذاری تنبل، کوچکسازی کد، فشردهسازی تصاویر و موارد دیگر بهبود دهید.
۸. معماری وب سایت
همانطور که قبلا ذکر شد، موتورهای جستجو با خزیدن و نمایه سازی محتواهای مختلف در وب سایت شما کار میکنند. پیوندهای داخلی به هر لینکی اشاره دارد که به صفحه دیگری در همان سایت اشاره میکند. هرچه ساختار پیوند داخلی شما سازماندهی شده و محکم تر باشد، نقاط دسترسی بیشتری به هر صفحه معینی ایجاد میکنید و موتورهای جستجو (و کاربران) راحتتر می توانند آنچه را که به دنبال آن هستند پیدا کنند.
در حالت ایده آل، هر صفحه مشخصی در سایت شما باید با سه کلیک یا کمتر در دسترس باشد.
برای انجام این کار، باید مراقب باشید که هر بار که یک صفحه جدید یا یک محتوای جدید ایجاد میکنید، به چه صفحاتی پیوند میدهید.
این باعث می شود که موتورهای جستجو به راحتی مطالب را درک کرده و فهرست کنند. خوشههای موضوعی نیز از دیدگاه تجربه کاربر سودمند هستند. پیمایش محتوای شما را آسانتر میکند و خوانندگان مجبور نخواهند بود برای یافتن آنچه به دنبال آن هستند به چندین سایت سر بزنند.
برای اهداف سئو، ایده خوبی است که هر چند ماه یکبار یک بازرسی فنی بر روی سئو سایت خود انجام دهید تا مواردی مانند خطاهای ۴۰۴، حلقه های تغییر مسیر و لینک های شکسته را بررسی کنید.
۹. امنیت سایت
آیا تا به حال فکر کرده اید که s در https به چه معناست (برخلاف http ساده قدیمی)؟ خوب مخفف امن (secure) است. و روشی که میتوانید سایت خود را بهجای سایت http تبدیل به یک سایت https کنید، دریافت گواهی SSL (لایه سوکتهای امن) است. چند راه مختلف برای دریافت SSL وجود دارد و هزینه آن به سطح امنیتی مورد نیاز شما و همچنین راه اندازی هاست شما بستگی دارد.
فاکتورهای رتبه بندی خارج از صفحه گوگل
فاکتورهای رتبه بندی خارج از صفحه با نهادهای خارج از وب سایت شما، مانند پلتفرم های رسانه های اجتماعی، اینفلوئنسرها و سایر وب سایت ها مرتبط است، اما یک نقطه کانونی برای هر استراتژی سئوی خارج از صفحه وجود دارد:
10. بک لینک ها
آخرین اما قطعاً نه کم اهمیت ترین، ما بک لینک ها را داریم. بک لینک پیوندی است به صفحه شما که از وب سایت دیگری می آید. صفحه ای با تعداد زیادی لینک که به آن اشاره می کنند به گوگل نشان می دهد که آن صفحه خاص دارای ارزش استثنایی است. اما یک لینک از یک دامنه با کیفیت بسیار بهتر از چندین لینک از چندین وب سایت با اعتبار پایین است.
حرف آخر
با حضور قوی در نتایج موتورهای جستجو ، میتوانید میزان دیده شدن سایت خود را افزایش دهید. مهم نیست چه نوع کسبوکاری را اداره میکنید، اگر میخواهید اعتماد کسب کنید، آگاهی از برند ایجاد کنید، ترافیک را افزایش دهید، مشتری جذب کنید و در نتیجه افزایش درآمد داشته باشید، دیده شدن در موتورهای جستجو بسیار مهم است. 10 فاکتور برتر رتبه بندی گوگل عبارتند از:
- محتوای با کیفیت
- استفاده از کلمات کلیدی
- بهینه سازی تصویر
- ساختار URL
- سرعت صفحه
- سازگاری با موبایل
- Core Web Vitals
- معماری سایت
- امنیت سایت
- بک لینک ها
مهمترین نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که بالا رفتن از صفحات نتایج جستجو زمان میبرد. اگر امروز وب سایت خود را برای چندین فاکتور رتبه بندی بهینه کنید، فردا به طور جادویی در رتبه اول ظاهر نمیشود.
فرآیند بهینه سازی و سئو سایت نیاز به تلاش مداوم دارد تا سایت شما تا حد امکان تازه و مرتبط با مخاطبانتان باشد. تا زمانی که وب سایت شما با در نظر گرفتن خریدار هدف شما کاربردی و بهینه شده باشد، شاهد رشد ارگانیک آن خواهید بود.